Sibiu, două lumi paralele

By Cristina Radu
This post is part of a series called Sibiu

Există ceva foarte șocant în Sibiu, atât la nivelul oamenilor cât și la cel al culturii. Înainte să ajungi în centrul istoric, Sibiu se prezintă ca un oraș sărăcăcios invadat de cocalari. Când pășești în centrul istoric, ajungi pur și simplu în altă lume! Clădiri cu o arhitectură într-adevăr spectaculoasă și oameni eleganți. În toate orașele în care am fost, cele doua clase sociale erau combinate, exista o balanță. Aici nu! Treci foarte brusc dintr-o lume în altă lume.

Mâncare, mâncare, mâncare

Dacă stai la o pensiune în care ai posibilitatea de a găti, sau stai la apartament, cu 100lei te duci la Billa (nu știu cum și de ce, dar peste tot este Billa) și cumperi pentru 2 persoane mâncare de n-ai treabă 3 zile.

În centrul istoric mă așteptam la 30 lei o pizza cât unghia, dar spre surprinderea mea prețurile încep undeva la 15 lei și se termină la 25. Eu am fost la Einstein Caffe și Capriciosa a fost perfectă. Sosul picant e otravă pură! Îți ard buzele după ce termini de mâncat o perioadă bună de timp, exact așa cum îmi place mie.

Pentru mâncare gătită ca la mama acasă recomand Super Mamma unde mâncarea este excelentă și prețurile sunt super mici. Pentru desert, dacă vrei să faci o aroganță poți să te duci la Donuterie. Ambalajul costă 1,5 lei, dar dacă scapi cutia, gogoșile rămân în sigurață, nu zboară pe stradă (am pățit).

Ce am vizitat, sau mai bine spus, pe ce străzi m-am lăsat dusă de val:

Turnul din Piața Mare – costă 2 lei intrarea, urci 100+ scări și transpiri ca nebunul până ajungi la sfârșit, dar poți să vezi tot orașul prin ferestrele turnului. Mi-a plăcut foarte mult că în dreapta/stânga fiecărei ferestre erau punctate toate locurile pe care le poți vizita, așa că e locul perfect cu care poți începe. Nu spun că te lasă fără răsuflare ca priveliștea oferită de Empire State Building din New York, dar pentru 2 lei… e perfect.

Biserica Evanghelică…m-a lăsat cu gura căscată! Nu mă așteptam să fie atât de spectaculoasă. Arhitectura este o nebunie curată. N-ai cum să o ratezi! Ceva de-a dreptul fașcinant pentru mine a fost peretele plin cu sculpturi în piatră. Am crezut că e ceva pur decorativ, dar, când m-am uitat mai atent … erau morminte din anii 1500, 1700. Nu știu încă dacă asta îl face și mai fașcinant sau mai ciudat.

P.S. Poți urca în turn fără probleme, însă eu după ce am urcat câteva scări în spirală eram deja obosită și amețită. Când s-au terminat scările am zis „Gata, am ajuns în turn!!!”, însă două fete care așteptau să coboare mi-au răspuns foarte vesele „Nu, nu. Mai ai de urcat încă trei sferturi”. Și când m-am uitat în sus… într-adevăr mai erau foarte multe scări din lemn șubrede de urcat alături de care era semnul „Atenție! Pericol de cădere !”. Am zis pas de data aceasta.

Desigur, sunt muuult mai multe lucruri de văzut și de explorat în Sibiu, dar eu am ales să mă las pierdută de val printre străzi. Data viitoare, mă voi focusa pe obiective turistice și revin aici cu partea a doua. Pinky swear.

Cristina Radu

Bună! Sunt Cristina, am 21 de ani și locuiesc în București. Sunt pasionată de antichități, pisici și castele! Bun venit în lumea mea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *