Muzeul „Casa Mureșenilor” | Brașov

By Cristina Radu

În timpul documentării mele în legătură cu obiectivele turistice din Brașov descoperisem câteva fotografii din interiorul Muzeului „Casa Mureșenilor”. A fost dragoste la prima vedere și fără nici cea mai mică îndoială trebuia să ajung acolo!

Am intrat în interiorul muzeului fiind curioasă în legătură cu autenticitatea fotografiilor pe care le văzusem pe internet și entuziasmată de faptul că exista șansa ca realitatea să fie mult mai spectaculoasă! Primul lucru de care m-am lovit, au fost angajații. Rar mi se întâmplă să cunosc oameni atât de dornici să-și împărtășească pasiunea pentru istoria loculului în care își desfășoară activitatea! Mi s-a povestit câte ceva despre ceea ce se afla în fiecare cameră și mi s-a explicat cum funcționează tehnologia avansată de care beneficia Casa Mureșenilor cu ocazia expoziției „Pe drumul spre Marea Unire”. Erau în jur de 8 camere dedicate expoziției, fiecare având ceva unic și reprezentativ.

Expoziția „Pe drumul spre Marea Unire”

În prima cameră am descoperit un ecran imens dedicat Gazetei de Transilvania. Acolo puteai analiza evoluția acesteia începând cu anul 1837 și terminând cu anul 1919.

A doua încăpere conținea informații privind Revoluția din Transilvania din anul 1848, iar în a treia era descrisă Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859. Cea de-a patra cameră ilustra Războiul de Independență în corespondența lui Moise Groza.

Mare mi-a fost mirarea atunci când am descoperit un ecran sub formă de carte unde puteai să dai pagină cu pagină și să citești cu ajutorul unei lupe, mișcarea memorandistă fiind subiectul principal al camerei cu numărul 5.

Al 6-lea spațiu a fost destinat Muzicii Mișcării Naționale Românești, având posibilitatea de a face pe dirijorul cu ajutorul baghetei care selecta melodia dorită. Penultima încăpere a fost una intensă, având de sus până jos și de la stânga până la dreapta pasaje din Gazeta Transilvaniei legate de Primul Război Mondial. Ultima, dar nu cea din urmă, cuprindea declarația de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, recitată de o domnișoară tare drăguță.

Din fericire pentru tine, cel care citești acum și vrei să ajungi la Casa Mureșenilor, expoziția nu va pleca de acolo până în martie 2019.

„Casa Mureșenilor”

M-am bucurat de toată tehnologia prezentă, fără să mă cufund prea mult în detalii și m-am îndreptat spre partea a doua a muzeului.

Sunt pasionată până peste cap de piesele de mobilier din perioadele demult apuse și clar nu puteam rata oportunitatea de a vedea colecția acestei familii.

Pe lângă mobilierul de-a dreptul spectaculos și foarte bine conservat, erau picturi, sculpturi, o tiparniță funcțională, instrumente muzicale inedite și arhiva cu peste 25.000 de documente. O parte din aceasta se găsește pe muzeulmuresenilor.ro/arhiva. De asemenea, tabloul în care erau reprezentați membrii familiei, avea o variantă și pentru nevăzători.

Tehnologia nu a stat deoparte, putând să mă bucur de ochelarii VR prin intermediul cărora vedeam personalități importante ale locului și scene din diferite filme reprezentative.

Când am terminat turul, înainte de a trece la următorul obiectiv turistic, am descoperit în curtea interioară a muzeului cel mai mare mural din Brașov care cuprinde vestimentația din secolul XIII până în secolul XIX! O adevărată artă stradală, îmbinată perfect cu specificul Casei Mureșenilor!

Cristina Radu

Bună! Sunt Cristina, am 23 de ani și locuiesc în București. Sunt pasionată de antichități, pisici și castele! Bun venit în lumea mea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *