Lansare „Enigma Otiliei” în benzi desenate

By Cristina Radu

Când am văzut că se lansează Enigma Otiliei în benzi desenate am zis că n-am cum să ratez așa ceva! Și culmea, nu m-am dus pentru că sunt o fană a benzilor desenate. M-am dus pentru că sunt fană a romanului Enigma Otiliei. Trebuie sa recunosc că nu este cartea mea preferată din toate timpurile, dar este cartea preferată dintre cele pe care le-am citit pentru bacalaureat. Cumva astrele s-au aliniat, îngerii au cântat la harpă și butoiul cu noroc a aterizat la mine în apartament astfel încât la simulare am scris Enigma Otiliei și la proba de bacalaureat tot Enigma Otiliei.

Cu câteva ore înainte de eveniment, m-am tot gândit și răzgândit cu privire la participarea mea. Nu mai fusesem niciodată la o lansare de benzi desenate. Nu îmi puteam imagina ce fel de oameni vor fi acolo și in ce fel se va desfășura totul. Și asta mă speria!

Dar am ales sa particip, până la urmă puteam pleca oricând dacă nu mă simțeam în largul meu.

Lansarea

Am ajuns la Casa Filipinescu-Ceașiu cu câteva minute înainte de începerea evenimentului. În mintea mea, totul se desfășura într-o grădina plină de vegetație si mobilier din metal, a unei case memoriale micuță. Dar realitatea a fost mult mai ofertantă, casa micuță transformându-se într-un adevărat palat, iar grădina într-o mansardă dichisită. Autorul, Mihai Grăjdeanu, avea emoții în timp ce își împărtășea gândurile și pasiunea pentru benzile desenate, dar le stăpânea cu succes. Întâmplarea mea preferată a fost cea în care el mergea la elevi și le spunea că vor primi lucrare de control, iar ei bineînțeles că erau foarte dezamăgiți, dar situația se schimba total când auzeau că lucrarea de control este realizarea unor benzi desenate.

Am aflat că în spatele acestor benzi desenate se află o muncă de aproximativ 6 luni. 6 luni în care autorul trebuie sa se documenteze ca la carte. Trebuie sa citească romanul, trebuie sa citească critici literale și să se uite la film dacă există. Abia apoi urmează procesul de structurare, procesul grafic și tipărirea.

Deși benzile desenate din afară au mult mai mult succes decât cele românești, acești oameni minunați continuă să o facă. Și nu oricum. Organizează ateliere de benzi desenate, cluburi de benzi desenate și participă la diferite festivaluri pentru a se promova. Din păcate nu sunt distribuite în librării din cauza comisioanelor percepute și datorită faptului că vor să mențină un preț mai mult decât accesibil, de aproximativ 15 lei.

Mi-a făcut o mare plăcere să mă aflu la această lansare, să întâlnesc oameni atât de talentați care țin cu dinții de visul lor muncind zi și noapte și noapte și zi, să îi susțin și să plec acasă cu prima mea bandă desenată!

Cristina Radu

Bună! Sunt Cristina, am 23 de ani și locuiesc în București. Sunt pasionată de antichități, pisici și castele! Bun venit în lumea mea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *