8 locuri de vizitat în Ploiești

By Cristina Radu

Ploiești nu este doar un simplu oraș, pentru mine reprezintă putere. Am venit aici când aveam mintea încețoșată și am plecat plină de putere. Ploiești m-a călit, m-a făcut să ma reinventez și mi-a umplut sufletul de iubire. N-am ajuns să cutreier toate străzile, să descopăr fiecare colț de rai și poate este mai bine așa. O doză de mister nu strică niciodată.

De curând am hotărât să mă reîntorc, temporar, și să savurez fiecare felie de istorie pe care Ploieștiul o oferă.

Muzeul Ceasului

Am început cu Muzeul Ceasului, pentru că dintre toate, era singurul pe care îl mai văzusem în primul an. Pe atunci era în paragină, lipsit de viață, dar totuși plin de obiecte care îl făceau pentru câteva secunde să strălucească. Coincidență sau nu, la fel ca mine, s-a reinventat și s-a umplut de frumusețe. Acum strălucește din toate colțurile, exterior și interior.

Biletul costă 8 lei pentru adulți și 2 lei pentru studenți și elevi, iar taxa foto este de 25 lei.

Muzeul „Ion Luca Caragiale”

A doua oprire a fost la Muzeul „Ion Luca Caragiale”. Amplasarea îl face să pară un mic colț de rai aruncat printre zidurile înalte de beton ale blocurilor. M-am simțit onorată să pășesc în acest loc care ilustrează principalele momente din viaţa şi creaţia scriitorului. Aici am descoperit fotografii originale alături de rame originale, piese de mobilier, portrete ale actorilor care au întruchipat personajele din operele lui I.L. Caragiale, costume de scenă, cataloage cu notele lui din diferite perioade, cărți originale și obiecte personale.

Biletul costă 8 lei pentru adulți și 2 sau 4 lei pentru studenți și elevi.

Muzeul de Artă

Am continuat de vizitat cu Muzeul de Artă care arată maiestuos în exterior, dar mai ales în interior. Foarte important de reținut este că expozițiile se schimbă periodic, arhitectura fiind singura pe care o putem regăsi ori de câte ori ni se face dor. Tavanele m-au impresionat cel mai mult. Sunt într-adevăr spectaculoase!

Trecând de frumusețea propriu-zisă a locului, am avut o mare durere în suflet. Sau mai degrabă mentală. Evident sau mai puțin evident, nu există ghid. În schimb, există o doamnă care stă după tine și aprinde lumina din fiecare cameră și o stinge imediat cum ieși. Efectiv mă doare capul doar când mă gândesc la sunetul întrerupătorului. Oare nu era mai simplu să le aprindă și să le stingă pe toate în același timp?

Biletul costă 8 lei pentru adulți și 2 sau 4 lei pentru studenți și elevi. Taxa foto se impune în funcție de expoziție.

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova

La Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova am mai fost cu câțiva ani în urmă și tot ce îmi aduceam aminte era că aveau foarte multe monezi. Acum, pe lânge sutele sau miile de monezi, am mai descoperit și câteva hărți imense și moderne în care erau afișate bătălii și locurile în care s-au descoperit relicve, am mai descoperit o colecție mică și impresionantă de mobilier(partea mea preferată) alături de costume, bijuterii și arme.

Ca și în cazul Muzeului de Arta, ghid nu avem, dar cineva care să stea după noi să aprindă și stingă lumina din fiecare cameră avem… Din punctul meu de vedere, stârpește toată frumusețea muzeului prin acel ticăit neîncetat, în acea liniște cruntă. Poate altor oameni nu li se pare deranjant, dar pe mine mă zgârie până în adâncul creierului.

Biletul costă 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru studenți și elevi.

Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”

Când am ajuns acolo am zis că n-are cum să fie ăsta muzeul, sigur este o eroare de la Google Maps. Pur și simplu mă uitam la clădire și aveam senzația că o să se prăbușească în orice secundă. În același timp, poarta era larg deschisă. Așa că am intrat. Ușa de la intrare deschisă și ea… Nu mai aveam nici un dubiu. Sigur aici era muzeul.

De undeva din lateralul clădirii iese o doamnă cu părul blond și ochii mai albaștrii ca marea întrebându-mă dacă vreau să vizitez și în secunda următoare mă trezesc în interiorul clădirii ascultând-o cum povestește cu atât de multă pasiune despre istoria locului și cu atât de mult amar în suflet din cauza condiției actuale a acestuia. Pot spune că oricât de degradat ar fi locul, ea l-a luminat complet. Foarte interesant și supărător în același timp este faptul că acolo se țin periodic concerte și concursuri gratuite și extraordinar de captivante pentru copii. Interesant este faptul că locul este animat în continuu de aceste evenimente și supărător este faptul că deși este animat de aceste evenimente, nu se investește cât de puțin în renovarea muzeului. Una peste alta, aș renunța oricând să vizitez Muzeul de Artă și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova în favoarea Muzeului Memorial „Paul Constantinescu”.

Biletul costă 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru studenți și elevi. Taxa foto este de 25 lei.

Muzeul Memorial Nichita Stănescu

Muzeul Memorial Nichita Stănescu, la fel ca Muzeul „Ion Luca Caragiale”, este ascuns precum o felie de rai printre alte case, modeste în înălțime de data aceasta. Am fost surprinsă să văd că acest muzeu cuprinde obiecte de mobilier relativ noi și deasemenea și casa arăta destul de nouță deși a fost construită în anii 1920. În fiecare cameră erau afișate informații detaliate despre fiecare obiect de mobilier și de decor și cel mai important, nu stătea nimeni după tine să stingă lumina. L-am vizitat și am admirat în voie tot ce era în jurul meu.

Biletul costă 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru studenți și elevi.

Muzeul Național al Petrolului

În cele din urmă am ajuns și la Muzeul Național al Petrolului unde am întâlnit cel mai drăguț și cel mai prietenos și cel mai ascultător cățeluș. Pe lângă această companie excepțional de plăcută, am rămas surprinsă când am văzut că lămpile care funcționeaza cu petrol pot arăta atât de bine! Îmi imaginam doar o chestie gri și urâtă pe post de lampă, dar s-a dovedit exact contrarul, fiind expuse unele dintre cele mai frumoase lămpi pe care le-am văzut vreodată. De asemenea, doamnele care lucrau acolo au fost foarte drăguțe și m-au umplut de ziare și pliante despre muzeu și petrol în general, iar curtea era plină cu mecanisme de extragere a petrolului.

Biletul costă 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru studenți și elevi.

Muzeul Casa de Târgoveț

Am lăsat pe final Muzeul Casa de Târgoveț de la care nu aveam așteptări prea mari. Însă la final s-a dovedit a fi cea mai frumoasă experiență. Doamna muzeografă a fost o companie mai mult decât plăcută. La un moment dat aveam impresia că este soră cu doamna de la Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”.

Muzeul în sine este o adevărată comoară. Am rămas cu gura căscată. Și când mă gândesc că într-o perioada treceam aproape zilnic pe lânga el… Totul este la superlativ aici. L-aș putea vizita în fiecare săptămână fără să mă plictisesc.

Biletul costă 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru studenți și elevi. Taxa foto este de 25 lei.

Mi-a plăcut la nebunie să vizitez toate aceste bucăți de istorie și poate chiar de rai ale Ploieștiului.

Cristina Radu

Bună! Sunt Cristina, am 23 de ani și locuiesc în București. Sunt pasionată de antichități, pisici și castele! Bun venit în lumea mea!

One thought on “8 locuri de vizitat în Ploiești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *